Европейска здравна карта – Обща информация

С наближаването на момента, в който всеки един от нас крои планове, за това как и къде – в България или извън страната да прекара лятната си отпуска се появява и още един въпрос за хората, решили да заложат на ваканция в чужбина, а именно - да сключат ли медицинска застраховка при пътуване в чужбина или да се възползват от правото като граждани на страна членка на Европейския съюз на европейска здравна карта (ЕЗОК).

Текстът по-надолу има за цел да Ви предостави основната информация за европейската здравна карта, която Ви е необходимо да знаете при пътуването си в чужда страна.


Какво трябва да знаем за европейската здравна карта (ЕЗОК)?

След приемането на страната ни в Европейския съюз, според силата на регламентите за социална сигурност, българските граждани имат право при временен престой в държава членка на ЕС на неотложна медицинска помощ. В зависимост от диагнозата поставена от лекуващия лекар се определя обемът и видът на медицинското обслужване. Необходимият документ, който удостоверява правото ни на спешно лечение е европейската здравна карта. Всеки български гражданин, който няма задължения към НЗОК по своето здравно осигуряване може да подаде документи за издаване на здравна карта в „Районната здравноосигурителна каса” (РЗОК).

Европейската здравна карта (ЕЗОК) е препоръчителен документ, който улеснява при нужда оказването на неотложна помощ в рамките на ЕС, за сметка на „Национална здравноосигурителна каса” (НЗОК). В страните от Европейския съюз се лекуваме според законите на съответната държава, което означава, че ако местното законодателство предвижда доплащане за лекарската услуга ние ще трябва да го заплатим, а останалите разходи ще бъдат поети от НЗОК. Също така, препоръчително е преди пътуване да се информирате за това коя е местната здравна каса, защото НЗОК ще покрие разходите за медицински услуги, ако те са извършени от лекари работещи със здравноосигурителните институции в държавата, която посещавате.


Често задавани въпроси за европейската здравна карта

За кои страни важи европейската здравна карта?

Страните, в които е валиден съответния документ са: Белгия, Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Гърция, Ирландия, Испания, Естония, Република Кипър, Италия, Люксембург, Латвия, Литва, Малта, Португалия, Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Словения, Франция, Финландия, Холандия, Чехия, Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн, Швеция, Исландия.

Какви са условията, за издаване европейска здравна карта?

Единственото условие е лицето подало документи за издаване на европейската здравна карта да е с непрекъснати здравноосигурителни права.

Какво следва да се предприеме при забравяне или загуба на здравноосигурителната карта?

В случай, че сте забравили или изгубили своята европейска здравноосигурителна карта, може да се обърнете към НЗОК , която е длъжна да Ви изпрати по факс или e-mail временно заместващо удостоверение, което действа като официален заместител на европейската здравна карта.

Каква е основната разлика между европейската здравна карта (ЕЗОК) и Медицинска застраховка при пътуване в чужбина.

 • Застраховка Помощ при пътуване в чужбина – медицински разходи с асистанс:
  Покрива здравни услуги за целия свят;
  За да е валидна полицата не е задължително да се лекувате в медицинско заведение обвързано със здравната каса в съответната страна;
  Възможност, асистанс компанията да поеме веднага част от разходите;
  Застрахователната компания поема разноските по престоя в болничното заведение, транспорт.
 • Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК):
  Валидна е само за страните членки на ЕС плюс Швейцария, Норвегия, Исландия;
  За да ви се изплатят медицинските разходи трябва да бъдете лекувани от медицинско заведение, което работи с местната здравна каса;
  Европейската здравна карта осигурява поемане на разноските от НЗОК само при спешна медицинска помощ, изключения са зъболечение и остро хронично заболяване;
  Националната здравноосигурителна каса възстановява медицинските разходи след връщането в България;
  Европейската здравна карта се получава безплатно от всички здравноосигурени българи.

За да бъдете напълно спокойни по време на Вашето пътуване извън страната ние Ви препоръчваме да си извадите европейска здравноосигурителна карта ( ЕЗОК), като към нея добавите и сключена застраховка Помощ при пътуване в чужбина – медицински разходи с асистанс.