Колко ще ни струва, ако претърпим инцидент в чужбина и нямаме медицинска застраховка?

В деня преди пътуване в чужбина е редно да се провери старателно дали случайно в бързината и еуфорията от предстоящата почивка не сме забравили да приготвим всичко необходимо, за да се чувстваме комфортно на мястото, където сме се запътили. Преглеждаме отново списъка: дрехи, пари, козметика, лекарства, задграничен паспорт или лична карта. На пръв поглед изглежда, че за всичко сме помислили, но всъщност сме забравили най-важното – Медицинска застраховка при пътуване в чужбина.

Вероятно някои от нас смятат, че пътническата застраховка е предназначена най-вече за по-възрастни хора или за тези, които обичат да живеят на ръба на риска. За съжаление злополуки и инцидент в чужбина могат да сполетят всеки.

Съществуват множество потенциални опасности, за които никога не бихме си помислили. Дори най-младите и здрави хора могат да станат жертва на различни здравословни проблеми а ситуацията ще бъде допълнително стресираща от високата сума пари, която ще се наложи да платим за медицинските разходи.


Къде в чужбина ще платим най-много в случай на инцидент?

Според анализ на искове за „Медицинска застраховка при пътуване в чужбина” най-скъпата страна за болнично лечение е САЩ. Ако нямате сключена застраховка и докато сте на почивка в Америка се разболеете и имате нужда от престой в болницата ще трябва да заделите от 3000 до 6000 долара за лечение. На второ място по висока цена на медицинско обслужване е Тайланд, където в случай на инцидент или заболяване, посещението в болница е средно около 2000 долара. Приблизителна е сумата за медицинска помощ на Канарските острови. Липсата на сключена медицинска застраховка ще отвори доста голяма дупка във вашия бюджет.

В Европа цените на медицинското обслужване не са много по-ниски. В повечето страни средно сметката за болнично лечение е от 200 евро за лечение, в случай на ухапване от насекоми; до 450 евро за лечение на дълбоки рани или бронхит.

Най-скъпо излиза ако спешното зъболечение. В Европа средната цена при посещение на зъболекар е около 500 евро.

Със сигурност тези цени са непосилни за много от нас и няма съмнение, че сключването на медицинска застраховка е задължително.


Какво да правим в случай на инцидент в чужбина?

Независимо дали се пътува по работа или за удоволствие винаги трябва да се вземат подходящи предпазни мерки за гарантиране на спокойствието. Без съмнение няма сигурен начин за предотвратяване на непредвидени ситуации, но всеки може да се подготви за евентуален инцидент в чужбина.

При планиране на почивка сме твърде развълнувани или заети с приготовлението и често не си задаваме въпроса, какво ще правим, ако нещо се обърка. Далеч от дома, в една непозната за нас среда, рискът от претърпяване на инцидент е в пъти по-голям. В случай, че плановете ни се объркат е добре предварително да сме се подготвили като сме сключили пътническа застраховка.

Инцидент може да се случи , както у дома, така и по време на почивка или командировка в чужбина. Съществената разлика е,че повечето от нас ще знаят как да се справят със ситуацията, ако тя настъпи на родна земя, но на непозната територия е сравнително по-сложно.

От първостепенна важност е да се запази спокойствие и да не се забравя, че същестуват едни и същи основни правила в случай на инцидент навсякъде по света. Като за начало е добре да не се изпада в паника, но това може да бъде изключително трудно, когато има нужда от спешна медицинска помощ. Ако случайно не говорите местния език най-добре е да помолите някой да Ви придружи до най-близката болница или полицейски участък. Ако имате сключена медицинска застраховка при пътуване в чужбина, може да се свържете с Асистанс компанията, която представлява Вашия застраховател в съответната страна, за да получите съдействие.

В такива случаи наличието на сключена медицинска застраховка е от изключитело значение, защото тя гарантира помощ в случай на претърпян инцидент в чужбина.

Препоръчително е преди да предприемете пътуване в чужбина, предварително да се информирате за адреса на българското посолство в съответната страна в случай, че ситуацията се влоши и се нуждаете от правен или друг съвет.